UITSLAG KLEURPLATENWEDSTRIJD

UITSLAG KLEURPLATENWEDSTRIJD

Uit de inzendingen van de wedstrijd zijn de volgende kinderen uitgekozen als winnaars:

Madeleine van der Torren, 4 jaar
Lukas Bouwman, 6 jaar
Mees de Bock, 8 jaar

Van harte gefeliciteerd!
Jullie kunnen vanaf dinsdag 1 juni een prijs afhalen bij de Rijnlandse Boekhandel aan de Lange Voort 35-37.
De prijzen worden door de Rijnlandse Boekhandel aangeboden.

Een eervolle vermelding nog voor Marloes de Kok, wellicht dat we volgend jaar een extra leeftijdscategorie in het leven moeten roepen?

In Memoriam Jan-Willem Anholts

In Memoriam Jan-Willem Anholts


Op 30 december 2020 is Jan-Willem op de veel te jonge leeftijd van 52 jaar overleden. We wisten allemaal dat hij ernstig ziek was, dat het niet te genezen was maar gunden hem allemaal meer tijd om met zijn gezin in zijn geliefde Friesland door te mogen brengen.

Ik heb Jan-Willem in zijn rol als bestuurslid bij de Oranjevereniging Oegstgeest in diverse hoedanigheden leren kennen.

In 2003 trad hij toe tot dit bestuur toen hij werkzaam was als communicatieadviseur bij de gemeente Oegstgeest. Dat was fijn, hij wist hoe de verhoudingen in het gemeentehuis lagen en kon als geen ander inschatten waar we te rade moesten gaan als we iets wilden organiseren.

Daarnaast was hij perswoordvoerder voor de band Rowwen Hèze en was de muziekkeuze voor Koninginnedag- later Koningsdag – bij hem in vertrouwde handen. Dat was zijn domein. Daar hoefden de andere bestuursleden niet aan komen. Het was bijna een ritueel: Iedere Koninginnedag was Jan-Willem vanaf 7 uur ’s morgens in touw met de organisatie van het feest op de Hofdijck: Kinderactiviteiten opbouwen, sponsoren een podium geven, bands ontvangen, alles had hij in de hand. Het gaf een vertrouwd gevoel: Laat dat maar aan Jan-Willem over. Daar voelde hij zich thuis. Als het Oranjefeest ‘s middags op de Hofdijck losbarstte was Jan-Willem met een drankje in zijn hand in zijn element.

Later werd hij justitiewoordvoerder in politiek Den Haag en scherpte hij zijn politieke antennes aan. Dat kwam wel eens van pas als we als Oranjevereniging soms in de clinch lagen met andere partijen. Haarscherp wist hij te analyseren wat de beste manier was om met elkaar ‘win-win’ situaties te creëren.

Ook als crisismanager heb ik hem goed leren kennen. In 2009 werd tijdens de viering van Koninginnedag de aanslag gepleegd op Hare Majesteit Koningin Beatrix bij de Naald in Apeldoorn. Dit bericht bereikte ons tijdens de lunch via de rechtstreekse TV uitzending. Ons feest op de Hofdijck stond juist op het punt om los te barsten. Een snel overleg, de burgemeester met haar collega’s, ondergetekende met de voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en Jan-Willem met zijn collega woordvoerders in Den Haag, deed besluiten om het feest niet te stoppen maar rustig af te bouwen om het aanwezige publiek de gelegenheid te geven met elkaar dit te kunnen verwerken.

Qua communicatie zorgde hij altijd voor het juiste momentum. De Oranjevereniging moest regelmatig in de Oegstgeester Courant. De voorzitter werd weer op pad gestuurd om met een Oranjeshawl een nieuwe ‘Vriend van de Oranjevereniging’ te verwelkomen. Jan-Willem was er altijd alert op dat de sponsoren van de Oranjevereniging de waardering kregen die zij verdienden. De sponsoren kwamen ook terug in ons jaarlijkse Oranjeboekje waar Jan-Willem de regie over had. Dit boekje is mede dankzij Jan-Willem uitgegroeid tot een verzamelaars item.

Bijna twee jaar geleden werd een kwaadaardige tumor bij hem ontdekt en moest hij zich terugtrekken. Ongeveer op hetzelfde moment dat de familie Oegstgeest verliet om een zorgboerderij Welgelegen op te starten. Daar heeft hij de afgelopen periode met zijn gezin zijn ziekte verwerkt. Een ziekte, die experimenteel werd behandeld en even een stilstand aangaf maar die hem helaas toch bij ons weggenomen heeft.

We missen een markant mens.

Joop Verdonk

Oud-voorzitter Oranjevereniging Oegstgeest.

Ondanks weersomstandigheden mooie Koningsdag

Met plezier kijkt het bestuur terug op de viering van Koningsdag. Het begon natuurlijk al goed met een bestuurslid, die op 26 april een Koninklijke Onderscheiding mocht ontvangen. Een voorzichtige maar succesvolle start van een nieuwe traditie: de voorronde voor het Nederlands Kampioenschap Knikkeren. Wat jammer was dat de vuurwerk & lasershow afgelast moest worden. Toch alweer enkele jaren iets waar we naar uitzien. Voor volgend jaar maar alvast weer geboekt.
Wat een feest om op Koningsdag, ondanks de sombere voorspellingen, met een waterig zonnetje de tuin van het Gemeentehuis in orde te maken voor de kinderspelen. De aubade, waar traditiegetrouw weer veel mensen aanwezig waren hebben we in zonneschijn kunnen afronden. Op een paar spatjes na hebben we het hele feestprogramma bijna droog kunnen afronden en hebben we niets moeten laten vervallen.
Het was jammer dat de regen in de middag niet net een uurtje later viel, want dan had ook het Hofdijckprogramma normaal afgerond kunnen worden. De ‘die hards’ bleven, maar er waren toch ook velen die door de kou en de regen vroegtijdig naar huis gingen.
Al met al een prima dag zonder wanklanken of ongelukjes. Grote dank van onze kant naar al de vrijwilligers en sponsoren. Zonder hen zou dit allemaal niet mogelijk zijn. Daaronder fotograaf Wil van Elk, hij maakte een uitgebreide fotoreportage die inmiddels op onze Facebookpagina is gepubliceerd!

Joop Verdonk, voorzitter Oranjevereniging Oegstgeest

 

Voorzittershamerb

ALV op woensdag 10 februari

Aanstaande woensdag 10 februari houden wij onze jaarlijkse Algemene Ledenvergadering in het clubhuis van de Oegstgeester Golf Club (OCG), De Voscuyl 38B in Oegstgeest. We beginnen om 20.15 uur.

Op deze avond legt het bestuur verantwoording af over het verenigingsjaar 2015 en blikken we vooruit naar de activiteiten in 2016.

Gastspreker op deze avond is Thijs van Leeuwen, voormalig projectleider Koninklijke Residentie. De titel van zijn presentatie is: “Symbolen en rituelen van het Huis Oranje-Nassau”.

Deze wandelende encyclopedie, die ook nog eens zeer smakelijk kan vertellen, mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de Prinsjesdag College Tour. Thijs Van Leeuwen is expert op het gebied van koninklijk en militair ceremonieel en is sinds jaar en dag gastcommentator bij de verslaggeving van Prinsjesdag op televisie. Hij is tevens auteur van een aantal boeken, waaronder ‘Pracht en Praal op Prinsjesdag’ en ‘De Gouden Koets’.

Bij de gemeente Den Haag werkte Thijs van Leeuwen jarenlang als projectleider Koninklijke Residentie, waar hij zich met grote toewijding inzette om het koninklijk-ceremonieel rond Prinsjesdag toegankelijker te maken voor het publiek.

In 2012 werd hij onderscheiden met het Ereteken voor Verdienste. Hij kreeg deze onderscheiding van minister Jeanine Hennis van Defensie voor zijn inzet voor de krijgsmacht en het verstevigen van de band tussen leger en samenleving.

Afhalen vergunningen kindervrijmarkt

kindervrijmarkt2015De plaatsen voor de kindervrijmarkt van dinsdag 5 mei zijn ingedeeld. Voor alle inschrijvers is er een plaatsje gereserveerd. Er is zoveel als mogelijk met wensen voor een voorkeursplaats rekening gehouden. Dat is niet altijd gelukt want niet iedereen kan op de Terweeweg of in andere straten staan. De vergunningen worden uitgereikt op woensdag 22 april van 14.00 tot 20.00 uur in het Gemeentehuis. Op 29 april doen we dat nog een keer maar dan van 14.00 uur tot 17.30 uur.

De vergunningen moeten worden ondertekend door de aanvrager. Wij verzoeken u om een legitimatiebewijs mee te nemen van de aanvrager zodat wij dat kunnen controleren. De vergunningen kosten vijf euro per vergunning. Zorgt u voor contant geld want u kunt bij ons niet pinnen. (De restant-opbrengst van de vergunningen gaat naar een goed jeugddoel in Oegstgeest)

De organisatie mag de vergunningen die na 29 april (zonder bericht) niet zijn opgehaald aan andere deelnemers uitreiken. De plaatsen zijn toegewezen door de Oranjevereniging. Hierover wordt niet gecommuniceerd.

Prins Hendriklaan niet in parcours Kindervrijmarkt
De organisatie van de Kindervrijmarkt heeft besloten om in het parcours van de Kindervrijmarkt om logistieke redenen niet de Prins Hendriklaan op te nemen. De deelnemers die aan de Prins Hendriklaan wonen hebben zoveel mogelijk een plekje dichtbij toegewezen gekregen.